Pomoč - Išči - Uporabniki - Koledar
Celotna verzija: zakaj nesreče
Moto Klub Kamnik > Motociklizem > V sedlu
BamBam
Pozdravljeni vsi,

sem še mlajša motoristka, ki se je odločila narediti manjšo raziskavo o prometnih nesrečah. Vsi vemo, da policijska statistika ima deloma prov, deloma pa tudi ne.. torej da bo raziskava bolj realistična se obračam še na vas kolege motoriste in vas naprošam da napišete svoja mnenja o tem, zakaj prihaja do nesreč, kjer so prisotni motoristi??
vsekakor je zaželjena tudi kakšna vaša osebna izkušnja in pa morda tudi kakšen link kjer se je morda o motorističbih nesrečah že kdo razpisal...
torej, dajmo ovrect to teorijo, da smo za vse nesreče vedno krivi le mi in samo mi, in nikoli avtomobili ki "non stop" gledajo v svoja ogledalca in pazijo na nas..

najlepše se zahvaljujem vsem, ki boste pri raziskavi pomagali,

pozdrav
motoristek
Tukaj nekaj piše:
sajo
Lepo da si se odločila to mal raziskat, pa vendar ne verjamem da bi uspela kakorkoli spremeniti mišljenje slovenskega naroda. O tem kdo je vedno kriv sem se enkrat full razgovoril na suxu z enim tipičnim slovenceljnem, z njim sem se pa razpisal predvsem zarad tega ker se je videlo da je en tak človk k ne mara motoristov že po defoultu in sva imela kar perečo debato, tako da sedaj vem kaj misli slovenski narod o motoristu na cesti, kadar je avtomobilist "bog i batina" varno v svoji kletki. Najbolj zanimiv del pogovora mi je bil takrat ko mu nikakor nisem mogel razložiti da je prav vsak motorist tudi avtomobilist. Uglavnem nekateri smo se dobro nasmejali objavam ki jih je nekdo pisal. Nikar me ne sprašuj kje je tista debata ker sem že iskal da bi prilepil link pa nisem našel.
nagaya
QUOTE(BamBam @ 19-03-2006, 18:23 ) *

Pozdravljeni vsi,

sem še mlajša motoristka, ki se je odločila narediti manjšo raziskavo o prometnih nesrečah. Vsi vemo, da policijska statistika ima deloma prov, deloma pa tudi ne.. torej da bo raziskava bolj realistična se obračam še na vas kolege motoriste in vas naprošam da napišete svoja mnenja o tem, zakaj prihaja do nesreč, kjer so prisotni motoristi??
vsekakor je zaželjena tudi kakšna vaša osebna izkušnja in pa morda tudi kakšen link kjer se je morda o motorističbih nesrečah že kdo razpisal...
torej, dajmo ovrect to teorijo, da smo za vse nesreče vedno krivi le mi in samo mi, in nikoli avtomobili ki "non stop" gledajo v svoja ogledalca in pazijo na nas..

najlepše se zahvaljujem vsem, ki boste pri raziskavi pomagali,

pozdrav

edina zabloda policijske statistike je premalo parametrov ob določanju vzroka nesreče - pod tega se najpogosteje (pač zaradi poenostavljenja procedure) vpiše neprilagojena hitrost....

ob pozornem opazovanju dogajanja na cesti in spremljanju obnašanja motoristov, pa lahko popolnoma mirne vesti pridemo do zaključka, da se fantje v modrem le ne motijo in ne banalizirajo tako pogosto kot bi mi to želeli...

obsežno šudijo o nesrečah je v preteklem letu zaključilo evropsko združenje proizvajalcev motociklov. študija nosi ime Maids, več podatkov boš dobila tu, lahko pa se obrneš tudi na Motoristične aktiviste slovenije - maksi tu

zgolj opomba:
po mojem mnenju je podpihovanje kakršnekoli nestrpnosti: "oni so krivi in ne mi," čista nepremišljena poteza...

če bo kdo naložil klobaso, da ga je izsilil traktor, ki je pri 30 na uro bliskovito zavil na cesto, medtem ko je motorist izvajal nizki prelet nad cesto čez polje, naj gre v kot in še malo razmisli...

vozniki avtomobilov so/smo v povprečju ravno toliko pozorni na motoriste kot motoristi na avtomobiliste...

osebno bi lahko kot razlog za slabo povprečje nesreč (lani je na cestah umrlo okoli 10 motoristov več kot leto prej) lahko navedla obupno stanje znanj inštruktorjev v avtošolah in nizko kulturo obnašanja tako voznikov avtomobilov kot motoristov v prometu...
BamBam

).gif sem vesela, da vendarle je odziv na to tematiko.. sama sicer s to raziskavo ne bi rada ničesar nikomur dokazovala (no ne širši javnosti), vendar gre bolj za moj ožji krog prijateljev, ki imajo vedno svoj prav..
enkrat sem v mislim da reviji Moto svet zasledila zelo dober in dolg članek o teh nesrečah in kako v sloveniji krivijo za vse motoriste in kako je statistika čisto drugačna v drugih evropskih državah, kjer so baje bolj obzirni in poučeni o motoristih:) ..sam žal tega članka več ne najdem..

hvala za zgornje linke, mislim, da bodo hudo prov prišli..

nagaya
motosvet ni revija devil.gif

sta pa Motosi in Motorist o tem pisala ;).gif
semamiz
ranting.gif Tale tragični dogodek
je prav nalašč za tole raziskavo.
sajo
Itaq je motorist kriv sej je stric ja domačin pa ve kje so nevarnosti ranting.gif
Pa motor 15m stran, jest mislim da če bi bla huda brzina bi bil saj 50 m stran
nagaya
danes smo se peljali na krajši izlet preko črnivca...cesta je v bolj kot ne žalostnem stanju, na bankinah na vrhu še 15 cm snega, na ovinkih veliko peska, asfalt hladen....pogoji vse prej kot primerni za hitro vožnjo...predvidevam sicer, da je na primorskem boljše...kljub temu pa je tako zgodaj v sezoni, da avtomobilisti še niso preklopili na "letno" opreznost....(kolesarji, rolerji, skuteristi in motoristi so jim trenutno še deveta briga)

kar izsiljevanja ne opravičuje....bi bilo pa morda v našem interesu, da se vozimo času v sezoni primerno in ne rinemo z glavo skozi zid...znak, ki sporoča da smo na prednsotni cesti nam ne bo prav nič pomagal, ko bomo celili polomljene kosti (če bomo te sploh imeli priložnost celit)... ble.gif

odkrito rečeno - meni se po cestah sploh ni več užitek vozit ranting.gif
vsak drugi v avtomobilu ima telefon na ušesu, vsak četrti zraven še nekaj čačka po radiju - le kako naj me vidi ranting.gif
BamBam

kaj pa menite glede tega, da bi naj uvedli v zakon obvezno uporabo teh zelenih ali oranžnih brezrokavnikov s kreničkami, da bi bilo bolje videni?
sicer dobra ideja ampak če si motorist mas ponavadi tudi nekakšen stil.. vsaj jaz no.. srebrno črn kombinezon s srebrnočrnim motorjem, srebrnočrno čelado itd.. in zdaj ker je drugim težko malo okoli pogledat bom mogla tisto čez nosit?? njet..
ma v petek sm mela crash z avtom.. sicer nism bla voznica ampak halo kaj se zgodi.. ženska gre v ovinku pri polni črti prehitevat tovornjak in itak nas ni vidla.. in tam se pojavi pred nami.. kaj sledi.. buum dol s ceste se kotalimo do potoka.. ma bi jo žensko neumno.. še osnovnih pravil prehitevanja se ne drži.. ma če bi bla na motorju pa ne bi prav čas reagirala bi tak poletela da joj.. kam se folku v avtu tak mudi? pismo sm jezna..
nagaya
v Veliki Britaniji morajo vsi vozniki začetniki leto dni nosit odsevni brezrokavnik...nihče jih ne praša a ta paše h motorju ali ne.

Poleg tega lahko med pritiklinami, ki so na vojo in sodijo v segment odsevnih zadevščin, najdemo tudi pasov - ti niso tako navskriž z "modnimi moto-smernicami"

in zdaj ker je drugim težko malo okoli pogledat bom mogla tisto čez nosit?? njet..

če boš tako razmišljala, potem lahko kar danes zapreš štacuno...
lahko pa poiščeš alternative jopiču.....

o stilu motoristov in imiđu pa... P.gif P.gif P.gif (ja pa ja de D.gif)
Metlca
Svetleči in odsevni jopiči so po mojem mnenju načeloma dobra zadeva, saj si v njih res bolj viden.

Problem pa nastane, ko jih začnejo(mo) nositi kar počez. Vsega svetlečega je kar naenkrat več kot nesvetlečega, pa smo spet tam kjer ni kač!

Zgolj moje osebno mnenje, odločitev pa je na vaši strani thumbupcool.gif
Si.R.
odsevni jopiči: lepi niso, so pa zato grdi ).gif

+ saj ne gre samo za vidljivost, gre tudi za to, da če bo nekdo videl takega začetnika na cesti, bo morda pomislil "dajmo mal pazit na tega novga junaka... da ga ne bo panika na žlajfih zarad mene ... pa da mu ne bo neugodno na cesti zarad mojga huliganjenja".. .ampak Slovenci so od take miselnosti še daleč ...

PS: ob tej priložnosti še poseben pozdrav Nagayi... upam, da se kej vidmo ... ;).gif
nagaya
@ tine devil.gif

@ everybody else na voljo so tudi odsevni pasovi - ne motijo in zgledajo bistveno bolj kul. če moja moto-jaknica ne bi imela že všitega odsevnega traku, bi tega kupila naknadno.
rudi
"Slovenci so"
Od kje smo se pa vzeli motoristi?A mi smo pa turisti iz inozemstva.
Nekulturno obnašanje na cesti je na obeh straneh,tako motoristov,kot avtomobilistov.Z to razliko,da vozniki avtov in ostalih strojev (kmetijskih itd...) sedijo v dokaj varni kletki "pripeti" z varnostnimi pasovi,varovani z zračnimi blazinami,motoristi pa ne in zato so bolj ranljivi.Kultura vožnje je pa pod vsakršnim povprečjem z obeh strani.Pričakuje se,da bodo hitrostne omejitve upoštevali samo vozniki avtomobilov,da nebodo prehitevali v nepregledne ovinke,da bodo pazili na motoriste itd...Tudi motoristi smo udeleženci v prometu in se moramo držati predpisov.Pa naj ne bo kdo hud na moje pisanje,vendar moramo si enkrat priznati,da za vse nesreče ni kriv nekdo drug,da moramo tudi motoristi spremeniti obnašanje in predvsem mišljenje o varnosti v cestnem prometu in tako zmanjšati na minimum umiranje mladih brez potrebe.
Leteči
Rudi tule ti dam pa povsem prav.

Veliko motoristov nastrada po zaslugi nekoga drugega. Velikokrat pa vidim kamikaze na dveh kolesih in se le čudim kako da ni še več mrtvih na naših cestah.
Če skozi naselje letiš 200+km/h te težko kdo vidi ko potegne v križišče.

Fantje in dekleta pamet v roke in previdno po cestah, lansko leto je bilo precej krvavo potrudimo se da bo letos bolje.
IZO
Tole mi je Frumen poslal in se mi zdi vredno objave:

"ICE" V VSAK MOBILNIK!

Kaj ni res, da imamo dandanes vsi mobilnike, z stotinami oseb/številk v imeniku? Toda kljub temu razen nas nihče ne ve, katere številke pripadajo našim dragim in bližnjim.

Za trenutek si zamislimo situacijo, kjer smo vpleteni v nesrečo ali srčni napad. Ljudje ki nam pomagajo pa imajo naš mobilnik, vendar ne morejo vedeti, koga naj pokličejo da bi obvestili naše domače. Da, v
našem imeniku (in med zadnjimi klici) je na stotine imen, toda katera je prava kontaktna oseba v primeru nesreče?

V ta namen imejmo v naših mobilnikih eno ali več telefonskih številk shranjenih (tudi) pod imenom ICE (In Case of Emergency).

V zadnjem času se je koncept "ICE" hitro prijel. Je preprost, in pomembna metoda za kontaktiranje v kritičnih okoliščinah. Ker ima mobilne telefone že večina populacije, je vse kar moramo
storiti, da ime kontaktne osebe ali osebe, ki naj bo poklicana v primeru nesreče, shranimo kot "ICE" (In Case of Emergency (eng. V primeru nesreče)).

Idejo je dobil zdravnik, ki je opazil, da je v primerih nesreč pogosto prisoten mobilnik ponesrečenca, toda nikoli nihče ni vedel, katero številko naj pokliče. Zato si je zamislil, da bi bila dobra ideja imeti mednarodno razpoznavno ime v ta namen. Po katastrofi v Londonu, je "East Anglican Ambulance Service" sprožila "ICE" kampanijo.

V kritični situaciji bi osebje dežurne službe/zdravniki zlahka in hitro kontakritali vaše najbližje sorodnike, preko številke, shranjene kot "ICE".

Prosimo, posredujte to pismo. Ne bo potrebnih veliko "Fwd"jev, da se akcija lahko razširi.
Resnično Vam lahko reši življenje ali pomiri Vaše najbližje. Za več kot eno kontakntno ime preprosto vnesite ICE1, ICE2, ICE3, itd.
Dobra ideja lahko naredi razliko!
Razširimo koncept ICE s tem, da shranimo ICE telefonsko številko v naš mobilnik danes!
Pošljite Vašim najbližjim in dragim.

Zdi se mi smiselno!
yamaah
QUOTE(IZO @ 13-02-2007, 07:24 ) *

Tole mi je Frumen poslal in se mi zdi vredno objave:
Zdi se mi smiselno!

Ena zelo pametna ideja ).gif

thumbupcool.gif
Burja
Zdi se mi smiselno, samo poskrbeti je treba, da izve čim več ljudi thumbupcool.gif
rudi
Zelo smiselno,samo še premalo ljudi ve za to možnost.Zato si lahko pomagamo z vpisi namesto imen,DOMA,MATI,ŽENA itd...
To bo pa vsak,ki bo gledal na gsm vedel kaj pomeni.
To je "lo-fi" verzija glavne vsebine. Za prikaz celotne verzije z vsemi informacijami, oblikovanjem in slikamiklikni tukaj.