BOSNA
Dva para sta se na pot podala pozno popoldan, midva pa sva, zaradi službenih obveznosti, štartala dobre tri ure za njimi.
Kjub temu da nisva ljubitelja avtocest, sva se zaradi časovne stiske zapodila po dolenjki in čez dobro uro prispela do Obrežja, kjer sva dotočila gorivo.
Takoj po prečkanju meje sva spet zapeljala na avtocesto in odbrzela mimo Zagreba. Ob nadaljevanju poti, mimo Velike Gorice in Kutine, sem pomislil, da po tej cesti nisem potoval že več kot štirinajst let in da sem bil v Banja Luki, kot mlad sprevodnik na avtobusu, nazadnje leta 1984. Neverjetno, kako čas beži.
Na parkirišču pri Lipovljanih so naju takoj pričeli oblegati fantiči, ki so nama hoteli očistiti motor. Kljub temu da vem, kako težko si prislužijo kakšno kuno ali euro, sem zavrnil njihovo ponudbo. Dragi moji, je že tako, da je bil motor močno umazan od mušic, ampak tudi njihova voda ni bila dosti bolj čista.
Tu sva tudi dobila sporočilo od prijateljev, da so nam priskrbeli prenočišče nasproti letališča Banja Luka. Pomislila sva da bova tam, kot bi mignil, čeprav se je kasneje izkazalo, da sva za dobrih 50 km potrebovala več časa, kot sva pričakovala.
Zadovoljna sva krenila dalje in kmalu prispela do Okučanov, kjer sva zavila z avtoceste na tako imenovano magistralo. Noč je že dobivala svojo pravo podobo. Mimo restavracije »SLOŽNA BRAČA«, kjer smo včasih malicali, sva dokaj hitro prispela do Save. Na mostu preko mejne reke proti bosanski mejni kontroli pa se je promet ustavil. Gostota prometa in počasnost ali pa doslednost policistov sta opravili svoje.
Ker je tik pred mejnim platojem stal nasršen policist, si nisem drznil odpeljati mimo kolone do meje. Čez dobrih 15 minut sva prispela do bosanskega policista, ki je temeljito pregledal najina potna lista in naju vpisal v veliko knjigo, za kar je potreboval kar nekaj časa. Kasneje sem dojel, na kakšne probleme je naletel pri vpisovanju. Carinik je svojo dolžnost opravil hitreje. Bolj formalno naju je povprašal, če imava »kaj za prijavit«, edino to ga je skrbelo, da ne »švercava« droge.
Takoj po prečkanju meje naju je pozdravil napis v cirilici: »DOBRODOŠLI V REPUBLIKI SRBSKI«. Pod njim je bil tudi angleški prevod dobrodošlice. Ta napis pa me ni toliko presenetil, kot so me presenetili vsi smerokazi in krajevne table, saj so bili vsi napisi v cirilici. Ker je preteklo že kar nekaj časa, odkar sem nazadnje bral cirilico, sem s tem imel kar nekaj težav. K sreči sem hitreje uganil ime kraja, kot pa sem to prebral na smerokazu, tako da zaradi tega nisva zašla.
Mi je pa, ko sem si opomogel od šoka, prišlo na misel, zakaj je policist tako obračal najina potna lista. Pri prebiranju je imel z latinico očitno več težav kot jaz s cirilico.
Pri nadaljevanju poti sva, kljub trdi temi, opazila, da je v razvoju Bosna ostala daleč za nami. Ob cesti, če se ji lahko tako reče, so bile revne in slabo grajene hiše, polno nesnage in nenazadnje starih avtomobilov, v glavnem »jugoproizvodov«. Tudi obnašanje ljudi v prometu je bilo podobno. Avtomobili parkirani kar po cestah, seveda bog ne daj s prižganimi lučmi, še celo nekateri vozeči jih niso prižgali. Seveda niso kolesarji nič boljši, da o pešcih sploh ne govorim. Pravila prednosti skorajda ne poznajo, tako da ne smeš biti presenečen, če te kdo, za naše razmere, grobo izsili. Del kulture pač.
Ob prebiranju imen krajev, skozi katere sva se peljala, sem bil kar malo razočaran nad sabo. Res sem se spomnil vsakega imena kraja, ki sem ga prebral, nikakor pa si nisem uspel priklicati v spomin slik teh krajev.
Počasi sva prispela do motela ki ga ni bilo težko najti, saj je Rajko zelo nazorno opisal njegov položaj, za povrh pa naju je ob cesti pred njim že čakal Rado in nama veselo mahal.
V tem delu Bosne je vse polno motelčkov, tako da ni skrbi da si nebi mogli najti dobrega in poceni prenočišča.
Pridružila sva se prijateljem za bogato obloženo mizo. Za dodatek dobri večerji smo dobili še pirhe. Sprva sem že pomislil, da morajo biti že zelo stari. K sreči sem se, še preden sem zinil neumnost, spomnil, da pravoslavci šele sedaj praznujejo veliko noč.
Jutro v katerega smo se prebudili, ni bilo tako lepo, kot večer. Zvečer so nas v postelje pospremile zvezde na nebu, zjutraj pa je deževalo. Med zajtrkom pa smo z veseljem ugotovili, da se je pričelo jasniti, pa tudi ceste so se že sušile.
Komaj dobro smo krenili, že smo prispeli do lepo urejenega mesta - Banja Luke. Od tu pa nas je pot potem kar nekaj časa vodila ob Vrbasu.
Cesta je v takem stanju, da se bog usmili. Sicer dovolj široka in ravno prav zavita, samo izredno slabo vzdrževana in luknje v asfaltu ponekod presegajo meje normale, tako površinsko kot globinsko. Če nisi dovolj pozoren, se ti hitro zgodi, da poškoduješ gumo ali pa celo razsedlaš svoj motor. Slab vtis zaradi ceste pa je vsekakor popravila čudovita pokrajina, še posebno ozek kanjon ob Vrbasu, v katerem je prostora dobesedno samo za reko in cesto, ob kateri se vijejo visoke skale. Med Bočcem in Crno Rijeko smo se povzpeli še na nižji prelaz, s katerega se nam je odprl prelep pogled na dolino reke Vrbas. Ob spustu z omenjenega prelaza smo naleteli na zaporo ceste, tako da smo morali peljati po obvozu preko Mrkonjič Grada do Jajca. Res je, da smo tako videli še eno mesto več, na žalost pa nam je to tudi vzelo kar nekaj časa, ki nam ga je ta dan že tako primanjkovalo.
Tako smo počasi, malo pred Jajcem, zapustili Srbsko krajino in napredovali proti bosanski prestolnici. Ker so bile ceste bolj slabe, kot smo pričakovali, nam je bilo vedno bolj jasno, da nas čaka še dolg in naporen dan.
Omenim naj še eno zanimivost, ki sem jo opazil. Vsi prometni znaki, ki imajo dopolnilne table, imajo le-te napisane tudi v angleščini. Poleg tega pa ima SFOR na posameznih delih ceste posebne omejitve hitrosti za svoja vozila, ki so nižje od običajnih.
Ob vzpenjanju na nizke prelaze in spuščanju nazaj v doline smo uživali v pogledu na lepo pokrajino. Vzdušje nam je občasno pokvarilo le pršenja dežja, ki pa na srečo ni prešlo v pravi naliv. Za seboj smo puščali kilometre in prijetna mesteca kot so Donji Vakuf, Travnik in Vitez. V teh krajih smo tudi prvič naleteli na bolj vidne sledove zadnje vojne. Srbska krajina v okolici Banja Luke praktično ni bila poškodovana, vsaj mi tega nismo opazili. Povsem drugače je bilo v Donjem Vakufu, kar pa se je še stopnjevalo v Travniku in Vitezu, sploh pa v manjših krajih ob njih.
Počasi toda vztrajno smo se približevali Sarajevu. Tudi cesta v bližini Zenice je postala bolj široka in bolje vzdrževana, tako da smo mimo Kaknja, Visokega in Ilijaša kar padli v Sarajevo.
Takoj ob vstopu v mesto nas je streznil pogled na več na pol porušenih stolpnic, ki so dajale vtis, da se bodo zdaj zdaj dokončno podrle. Sledilo je novo presenečenje. Na eni od stolpnic, kjer je ponekod manjkala skoraj polovice sten, se je na balkonu sušilo perilo, kar je bil dokaz da v teh ruševinah živijo ljudje.
Le nekaj ulic naprej pa se je bohotila nova, moderna stavba, v kateri so prostori UNPROFORJA. Kar samo od sebe se ti zastavi vprašanje, zakaj oziroma za koga je mednarodna pomoč.
Kljub temu pa da se je veliko govorilo o hudo poškodovanem Sarajevu, bi si upal trditi, da je porušen bistveno manj kot Mostar, vsaj deli mesta, ki smo jih videli. Praktično so porušene le, če se lahko tako reče, omenjene stolpnice, poslovna stavba Oslobođenja in še nekaj drugih poslovnih stavb. Na ostalih hišah in stolpnicah pa so vidni le sledovi obstreljevanja. Kot že rečeno, sem imel občutek, da je Mostar dejansko popolnoma porušen, če ga primerjaš s Sarajevom.
Preko celega mesta smo se pripeljali naravnost na Baščaršijo. Motorje smo parkirali takoj ob vhodu nanjo. Takoj se je ob nas pojavil fotograf s polaroidnim fotoaparatom in se ponudil, da nas fotografira. Sklenili smo kupčijo, pod pogojem, da nam še čuva motorje. Biznis je biznis, zato je pristal. Ko smo dobili fotografijo, smo ugotovili, da je zgodovinska, tako zaradi posnetka samega (naša druščina v Sarajevu), kot tudi glede kvalitete. Fotografija je bila namreč res videti, kot bi bila narejena v zgodovini. No pa nas to ni motilo, saj nam je šlo bolj za varnost naših motorjev, to pa smo s fotografiranjem tudi kupili.
Sprehodili smo se po trgu in malo »pofirbcali« po trgovinicah. Pred eno od teh je prijazni trgovec Vlasti podaril miniaturno pipo. Še dobro, da nisem ljubosumen.
Kljub temu da je bilo na Baščaršiji veliko ljudi, smo si nekako priborili prostor v čevabdžinici »Željo 2« in si privoščili čevape v kajmaku. To pa je hrana. Po posvetu z natakarjem in njegovim prijateljem smo se odločili, da naše poti ne bomo nadaljevali preko Foče in Bileče, ker je tu bojda slaba cesta, pač pa preko Mostarja.
Cesta, ki nas je vodila proti Mostarju je bila bistveno boljša od tiste po kateri smo prispeli v Sarajevo.
Preko prelaza Ivan sedlo smo se spuščali proti Konjiču. Tu je Vando in Rajka napadel pes, ki je pritekel iz hiše ob cesti. K sreči je samo stekel za njima, nato pa se ulegel v travo ob cesti, mirno opazoval Zdenko in Rada, nato pa se spet podal v tekmo z nama. Še dobro, da je samo tekel za nami in nam s tem nagnal malo strahu v kosti, drugače pa nam ni storil žalega.
Tako da smo srečno prispeli do Jablanice, kjer se je pred nami pričela odpirati čudovita dolina reke Neretve. Verjemite mi, še danes se ne morem odločiti, kje je lepše ob Vrbasu ali ob Neretvi. Vsekakor sta obe dolini vredni ogleda.
Pot smo nadaljevali proti Mostarju, kjer nam je dež, ki je ves dan grozil, nehal prizanašati. Bolj ko smo se približevali morju, bolj je deževalo. Na kratko smo zapustili Bosno in se tik pred Neumom spet za nekaj kilometrov vrnili vanjo. Na žalost nas je kmalu ujela noč, tako da nismo mogli uživati v pogledu na lepe zalivčke ob cesti.
Ko smo prispeli v Štikovico, vasico kakih 20 km oddaljeno od Dubrovnika, k naši novi gostiteljici Vesni, je bila že trda tema. Prinesla nam je domače žganje, da se ne bi prehladili, pa še dobro kavico nam je skuhala. Na večerjo smo odšli v bližnjo gostilnico na plaži, ki je bila kljub pozni uri še odprta.
Po dobrodejnem spancu smo si zjutraj najprej privoščili kavico, nato pa se resno lotili dela. Ženski del naše odprave je počistil apartma, moški pa smo oprali od prahu in blata umazane motorje. Po čistilni akciji je sledil odhod v prestolnico južne Dalmacije – Dubrovnik. Po poti proti njemu smo si ogledali mogočen viseči most, ki bo popotnikom skrajšal pot mimo Komolca. Ker so ga uradno odprli šele v soboto, smo se morali podati še po stari poti okoli zaliva.
Malo pred Komolcem smo opazili reko, ki izvira izpod visokega hriba in se že po nekaj sto metrih izliva v morje. Nikjer ni bilo table z njenim imenom, sem pa doma izvedel, da je to najdaljša plovna reka na svetu, čeprav je dolga le nekaj sto metrov. Po njej je namreč moč pluti od njenega izvira pa vse do izliva v morje.
Prispeli smo do Dubrovnika, kljub temu da se nismo mogli peljati po novem mostu, za katerega se lokalni veljaki nikakor ne morejo zediniti, po kom naj ga poimenujejo. Izbirajo med bivšim predsednikom Hrvaške dr. Franjem Tuđmanom in Dubrovnikom. Kakorkoli bodo že izbrali, da bi le most dobro služil svojemu namenu.
Motorje smo parkirali na lično urejenem in brezplačnem parkirišču, namenjenem motorjem in mopedom. Lepa poteza mesta Dubrovnik, po kateri bi se lahko zgledovali tudi v drugih mestih.
Sprehodili smo se po Dubrovniku in se seveda povzpeli tudi na mestno obzidje in se sprehodili po njegovi južni strani. Kljub oblačnemu vremenu nam je bilo zaradi sopare hudo vroče, zaradi česar smo si namesto obhoda še po severnem delu obzidja raje privoščili osvežilno pijačo v eni izmed mnogih dubrovniških gostilnic.
Njen lastnik je bil Ante, pravi Dalmatinec, ki pa je poročen s Slovenko. Morda je bil tudi zato tako prijazen do nas, da nam je razkazal glavne znamenitosti Dubrovnika in pridal nekaj zgodovine. Mislim da dubrovniških lepot ni potrebno posebej opisovati, saj to zgodovinsko mesto večinoma poznate, če ne drugače iz fotografij.
Dan smo zaključili ob prijetnem klepetu z Vesno in njenim sinom Stjepanom. Proti večeru pa smo se ob lepem zalivu še malo sprehodili po idilični vasici Štikovici vse do sosednjega Zatona.
Težko smo se poslovili od prijetnega ambienta in še bolj prijaznih gostiteljev, ampak čas nas je neusmiljeno priganjal. Jadranska magistrala nas je, po čudoviti pokrajini ob kot solza čistem morju pripeljala do prijetnega mesteca Stona. Od daleč, kar izza mize v kafiču, smo si ogledali mestno obzidje, nato pa nadaljevali pot preko meje do bosanskega Monte Carla – Neuma.
Bosansko letoviško mesto si dejansko zasluži to primerjavo, saj je kot oaza med ostalimi mesti ob Jadranu. Pa če ga primerjamo s Hrvaškimi ali pa Slovenskimi mesti. V mestu ne najdeš nič drugega kot nešteto trgovinic, lokalčkov in hotelov, ter seveda privatnih aparmajev, visoke kvalitete. Pravo mondeno turistično mesto. Dotočili smo gorivo, ki je cenejše kot Hrvaško, in si privoščili manjše nakupe v bližnji trgovini. Nekateri izdelki so, tudi slovenski proizvodi, kar za polovico cenejši kot doma.
Na meji v Metkovičih je bosanski policist strogo opravljal svoje delo, od nas je zahteval tudi zelene karte za motorje. Kar raznežil pa se je, ko je opazil, da smo z Bleda, kjer je kot vojak, v hotelu Svoboda služil domovini. Potem nas pa kmalu zaradi tega nebi spustil naprej, ker je želel zvedeti čim več o tem, kako je sedaj na Bledu.
Preko Čapljine smo se odpeljali do Medžugorja, kjer smo si ogledali znamenito cerkev, kamor je in še roma veliko Slovencev. Medžugorje je podobno kot Neum zelo razvito mesto. Prav zanimivo je, ko se iz puste in revne pokrajine pripelješ v to središče. Kot da si zapeljal v drug svet. Če bi te do tu pripeljali z zavezanimi očmi nebi nikdar ugotovil, da si še v Bosni. Prepričan bi bil, da si nekje v zahodni Evropi, če ne kar v Ameriki. Domačini so spretno izkoristili verski turizem in večina jih dobro živi na račun hotelov, trgovin in drugih lokalov.
Pot smo nadaljevali preko Čitluka do Mostarja. Zdenka in Rado, ki sta bila tu prvič po vojni, sta bila vidno osupla nad sledovi, ki jih je v tem mestu pustila vojna. Verjetno sta šele sedaj dojela, da nismo pretiravali, ko smo jima pripovedovali o groznem razdejanju in porušenih stavbah. Pravzaprav so tu porušene cele ulice in ne le posamezne hiše.
V gostilnici, razpeti po skalah nad Neretvo, smo naročili čevapčiče v kajmaku. Bili smo neprijetno presenečeni, ko nam je natakar prinesel pleskavice. Res da je zmes enaka, ampak čevapi so čevapi. Tudi v primerjavi z lansko porcijo v isti gostilni sem lahko le razočaran ugotovil, da je bistveno manjša, pa tudi nič več tako okusna. Na žalost je tudi tu porast turizma pustil negativne sledi.
Ob dolini Neretve smo spet zapustili Mostar in kmalu prispeli do meje, kjer nam je policist, ki smo ga spoznali prej, le pomahal in nas brez procedure spustil naprej.
Od izliva Neretve v morje pri Pločah proti Makarski in naprej proti Splitu smo uživali tako v zanimivi obali s prelepimi zalivčki, kot v slikoviti in lepo speljani cesti, ki motoristom nudi tiste prave užitke, še posebej v tem času, ko ni veliko prometa. Vsi ki ste tu že potovali, mi boste verjetno prikimali.
Na hitro smo si ogledali še slikovito mesto Omiš. Takoj nad mestom se visoko dvigajo strme skale, skozi katere je našla pot reka Cetina, ki se u izliva v morje. Z eno besedo čudovito.
Švignili smo še mimo Splita in kot bi mignil smo bili v še enem mestu vrednem ogleda – Trogiru. Od tu pa je bilo le še nekaj kilometrov do vasice Arbanije na otoku Čiovo, kjer smo pri Nadi in Donku prespali še zadnjo noč na našem potovanju.
Takoj ko smo zapustili Trogir, smo se pričeli vzpenjati po serpentinah in se preko Boraje podali proti Šibeniku, od koder smo nadaljevali pot po dolgi ravni cesti, na kateri te vsake toliko časa preseneti oster ovinek, mimo Benkovca, skozi porušeni Islam, Grčki in Latinski, do Masleničkega mostu.
Cesta od mostu pa do Karlobaga nas je spominjala na bosanske ceste. Edino ta del jadranske magistrale je namreč ostal še predvojni in temu primerno iztrošen in dotrajan. Morda smo bili še bolj občutljivi, ker smo bili vsi malo nerazpoloženi zaradi iztekajočih se počitnic.
V Senju na črpalki smo srečali skupino motoristov iz Dubrovnika, ki so se vračali iz Istre. Zaupali so nam, da tam močno dežuje, drugače pa so po poti mimo Reke imeli dobro vreme, samo pri Crikvenici jih je malo poškropilo.
V upanju, da bomo tudi mi imeli podobno srečo, smo nadaljevali našo pot proti domu. Res smo jo imeli, saj nam je vreme dobro služilo do domače zemlje.
Hud naliv pa nas je presenetil pri Ilirski Bistrici. Pralo nas je vse do počivališča Lom, kjer je dež spet ponehal. Vsi smo se strinjali, da smo kljub polurnemu močnemu nalivu imeli več kot le srečo z vremenom, saj nam je, glede na nestalno vreme, ki nas je spremljalo, dež vseeno prizanašal.
Le premočeni, kot smo bili, smo bili rahlo razočarani, da se je tako zaključilo naše, sicer lepo, potovanje. Tako smo se po petdnevnem druženju in po prevoženih 1820 km kar na hitro razšli.
Upam da bomo, ko se bomo malo odpočili in uredili vtise, še kam skupaj šli. Mene je ob pisanju tega potopisa že pričel spreletavati tisti čudni nemir, ki te vleče v nove kraje in te vrača v stare, že poznane.
Mr. In Mrs. Metlca