GROSSGLOCKNER 2003

No končno smo dočakali tudi potopis iz izleta na grossglockner.

Sobota 14.6.03, dvajset čez peto zjutraj.
Budilka naju prvič budi:«Samo še malo« pomislim in pritisnem gumb Budilka se je ustavila midva z Tino pa bi kmalu zaspala nazaj. Nenadoma se zbrihtam in začnem priganjati Tino naj se zrihta. No Tina je kar kmalu vstala jaz pa sem še malo poležal, saj veste, ženske potrebujejo vsaj eno uro več kot mi da se pripravijo. No kmalu pa sem vstal tudi sam in se oblekel umil in postavil motor ven ( še dobro da je Tina že prejšnji dan pripravila popotnico) napolnil torbe z vrečkami in preveril če imava vse. Jaz že sedim na motorju in še kar čakam na Tino.

Seveda se jezim kako je pol ure prej vstala pa še ni pripravljena, no pa se je končno tudi ona že usedla na motor.Ura kaže že petnajst čez šest zjutraj pa morava še na bencinsko nalit bencina. No končno se peljeva proti Atriumu ura pa kaže že pet minut do pol sedme. Bojim se da ne bova prišla pravočasno kajti za predsednika se ne spodobi da zamuja.Na semaforju se ravno prižge zelena, ko prideva do križišča ki zavija proti Atriumu, pogledam na uro pol sedmih. Zmagovalen nasmešek in takoj boljše volje. Pred Atriumom že čaka nekaj motoristov, no seveda je bil Atrium še zaprt zato smo posedli ob prazne mize. Kot smo že navajeni brez zamudnikov ne gre. Nekaj minut je zamudil organizator in podpredsednik Mito in še nekaj drugih.
Malo nas je skrbela vremenska napoved zato smo se začeli pogovarjati ali bi šli do konca ali bi raje obrnili proti morju, kjer so napovedovali lepo vreme. Potem smo dorekli, da gremo v Kranjsko goro kjer smo bili dogovorjeni za drugo štartno mesto (za zamudnike)in bomo tam rekli končno sodbo o današnjem dnevu .
Tako smo nekako ob dvajset minut do sedmih speljali izpred Atriuma, pote do Kranjske gore je bila brez kakšnih posebnosti in se ni nič takega zgodilo da bi bilo vredno opisovati.
Ko smo prispeli v F1 bar v Kranjski gori so nas tam že nekateri čakali ob kavici, ko se nas je zbralo več je Mito zopet vprašal kaj mislimo o vremenski napovedi bi šli do konca ali raje čez Vršič nazaj proti morju.No po kratkem posvetovanju smo se odločili da gremo do konca pa kar bo pa bo.
Dogovorjen start je bil ob osmih zjutraj ampak seveda to ne gre kar tako. No pa smo vseeno odpeljali že deset minut čez osmo, kar je presenetljivo točno.
Odpeljali smo se skupaj proti mejnemu prehodu Korensko sedlo in tam prečkali mejni prehod, naj povem da so vsakega posebej pogledali če je pravi in ni bilo tako kot navadno ko je večja skupina da kar spustijo čez. Ustavili smo se takoj za mejo na parkirišču in počakali da vsi pridejo čez prehod in da se zberemo. In ko smo tako čakali smo opazili da smo že kar takoj enega zgubili. Manjkal je Miha naš tajnik. Matjaž nam je povedal da je šel kar naravnost proti Italiji.Matjaž ga je takoj poklical po mobitelu in ga seveda ni dobil. Tako čakamo kakšnih pet minut, ko Miha pokliče Matjaža nazaj in ga vpraša začudeno kje smo in tako mu Matjaž ob obilico smeha iz ozadja pove da smo šli v Avstrijo in ne v Italijo. Še nekaj časa smo se smejali ker smo že kar takoj po startu izgubili Miha. Vendar pa je Miha kar hitro prišponal za nami v Avstrijo.
Ko smo bili tako zbrani smo se porazdelili v tri skupine šport, potovalni ter čoperji. Mito nam je še dal napotke kako se vozi v skupini in kje se počakamo.
Skupaj nas je bilo 22 motorjev zato je bila skupina šport slabo zastopana mislim da sta bila samo Miha in Matjaž. Kmalu pa se je tudi Matjaž naveličal dirkanja po cesti in se je pridružil potovalni klasi tako da se je potem tudi Miha pridružil potovalnikom saj se ni hotel sam voziti.
V skupini kjer sem bil jaz, se pravi čoper klasa smo se peljali z vsemi vrstami motorjev tako cestnimi kot enduro bilo pa je seveda največ čoperjev.
V moji skupini mi je bilo všeč ker je naš vodja Mito držal ravno pravi tempo, da nismo šli prehitro in ne prepočasi ravno prav hitro da smo lahko vmes še malo gledali okolico, katera je res čudovita.
Vodka in jaz sva si krajšala vožnjo s pogovorom. Imela sva namreč brezžično pogovorno napravo, ki mi jo je kupila Tina za rojstni dan in jo skorajda nikoli nisem uporabljal, ker sem imel prej odprto čelado in so bili močni šumi in me Tina nikakor ni razumela (no saj me tudi tako bolj malo sliši ).
Sedaj pa sem prvič probal v zaprti čeladi in moram povedati da sem izredno navdušen in jo bom od sedaj bolj pogosteje uporabljal, kajti pri 120kmh sva se še prav normalno pogovarjala in opravljala ženske tudi pri 140 kmh se je še dalo pogovarjati pri 160 kmh pa bi ga lahko razumel bolj preproste izraze kot recimo če bi hotel naj ustavim ali počasneje peljem se pravi da je nekako uporabna tudi nad 160 kmh, seveda če bi imel šipo bi se lahko pogovarjala tudi pri večjih hitrostih pa takrat se itak nimaš časa pogovarjat. No in tako sva klepetala kot dve stare babe vse do naslednjega počivališča in potem še naprej za nazaj grede pa so se spraznile baterije ker sem jih pozabil napolniti preden smo šli.
Samo pot in okolico nima smisla opisovati, ker moraš vso to veličastnost doživeti. Tina je rekla da je kot v pravljici in bi se skoraj strinjal. Zakaj skoraj? Zato, ker v pravljicah ni motoristov.
Seveda so nas na počivališču ostali že čakali. Tam smo pojedli nekaj sendvičev in malo pokomentirali pot ki smo jo že prevozili. Manjkal pa je gostilničar ki nam je vsako leto, da je to privatno parkirišče in da on nima namena za nami pospravljati, če ne bomo ničesar kupili. No leto je imel zaprto pa smo ravno tako vse smeti odnesli s seboj. Po tem kratkem odmoru smo skupaj nadaljevali po do bencinske,kjer smo nafutrali naše konjičke.
Na bencinski se nismo mogli načuditi bencinskemu avtomatu, kjer kot smo razumeli bi lahko plačali direktno na avtomatu, če bi natankali za več kot 20 EUR, kar s kartico. No mi smo natočili za okrog 30 EUR pa nisem mogel plačati z kartico niti z maestro niti z eurocard, tako da sem na koncu vseeno moral iti za blagajno kjer sem pa lahko plačal z eurocard kartico.
In tako smo spet nadaljevali pot proti vrhu, vmes smo še plačali prelaznino 17EUR za motor. Denar so pobirale gospe v narodnih nošah in jih je bilo prav zanimivo pogledati v hišici za cestnino.
Ko smo prispeli na plato kjer je tudi restavracija in trgovina smo se parkirali. Kot zanimivost naj povem da znajo zelo lepo poskrbeti za motoriste, kajti parking za motoriste je ločen in motorist lahko brezplačno uporabi omarico, kamor spravi jakno, čelado in še kaj in jo lepo zaklene in ključ lepo spraviš v žep.
V trgovini smo nakupili nekaj spominkov in počakali toliko da smo videli svizca. Čeprav letos ni prišel tako blizu kot lansko leto, verjetno so mu prepovedali.
Spili smo nekaj osvežilnega in kmalu nadaljevali pot naprej proti edelweise spiche, kjer je višina 2571m in ker smo imeli srečo je bil izredno lep razgled. Tam smo naredili tudi nekaj fotografij, katere pa lahko vidite v galeriji slik.Najbolj zanimivo je bilo ko smo se slikali ob znaku za višino, ko je imel Igor 15-20 fotoaparatov in je z vsakim naredil eno sliko in mislim da je to edin a skupinska slika iz izleta . Seveda moram povedati da je bil Igor zraven avta v katerega so hoteli vstopiti neki starejši ljudje in je bilo polno smeha, ko se nismo razumeli, so bili pa izredno dobrovoljni ljudje in ne vem če se ni ena mamca zaljubila v Igorja saj se ji je skoraj naslonil na bogastvo avstrijskih mlekarn, pa se ni niti poskusila umakniti. No to je bil en tak izredno smešen dogodek saj smo se nasmejali tako mi kot oni.
In tako se je naša pot obrnila nazaj proti domu. Ob jezeru na Edelweise spiche smo se ustavili za 20 minut toliko da smo zopet pojedli en sendvič in enega pokadili. Potem se nismo ustavljali vse do kraja, ki ne vem kako se mu reče je pa to večje jezero, no razen ko smo se izgubili in smo toliko počakali da je vodja poti Mito spet našel pravo pot,in po tem jezeru je vozila tudi večja turistična ladja. No tam smo se ustavili za eno uro in nekateri so se tudi okopali. Meni pa se ni dalo preoblačiti pa še Tina je šla po pivo zame in za Vodko in sem tako počasi cuzal tiso pivo in malo poležal v travi.
Ko so se fantje posušili smo se napravili in odpravili proti Sloveniji.
Jaz sem imel že zelo malo bencina zato sem upal da bomo kmalu prišli v Slovenijo. Pot pa se je še kar vlekla in vlekla in kar naenkrat Vavpy ustavi in pravi da je Mito zgrešil, Mito n še nekaj drugih pa so se kar odpeljali naprej jaz sem obrnil in šel za Vavpyem, ker sem upal, da bo šel on po pravi poti. In kmalu smo se začeli vzpenjati proti prehodu, bil sem vesel, ker sem vedel, da je bencinska v Sloveniji blizu jaz pa še nisem prestavil na rezervo. Ko pa smo prišli čez mejo sem moral takoj prestaviti na rezervo prav tako tudi Vodka in sva si zato prav oddahnila, ko sva prišla na bencinsko. Tam so nas drugi iz hitrejših skupin že čakali. Ko je prišel še Mito in njegova skupinica smo se skupaj odpravili proti Komendi v picerijo Gorjan. Tam smo bili hitro postreženi in si tako napolnili naše trebuščke z prepotrebno toplo hrano. Midva s Tino sva se tako najedla da sva prav hitro plačala in se poslovila z obljubo da se drugo leto zopet odpravimo na Grossglockner.
Domačim je Tina opisovala kje sva bila in kaj vse sva videla, tako da se videl, da je bil res zadovoljna z izletom in sem zato bil tudi sam bolj zadovoljen ker sem jo videl veselo in zadovoljno.
Spat sva šla bolj zgodaj, ker sva bila oba precej utrujena od prevoženih nekaj čez 500 kilometrov.
Izlet je bil res enkraten in vem da bom šel naslednje leto zopet, če le ne bo kaj prišlo vmes. Za tiste ki pa se niso udeležili vam lahko povem da je take vrste izlet nekaj izjemnega. Lepota narave človeka res osupne saj kaj takega ne vidiš vsak dan in tudi z motorji se nismo vajeni voziti nad 2000 metri nadmorske višine.
Skoraj bi pozabil povedati da je cel dan pripekalo sonce in o kakšnih obljubljenih nevihtah ni bilo ne duha ne sluha, še sreča.

Lp
Sajo