Motorijada MK the CROWS - Novi Travnik, BiH
Po dolgem času spet zgodba z ene od resnejših fur zadnjega časa. Po objavi na forumu, mi je pričakovan odziv na povabilo dal vedeti, da se bom spet sam fural po BiH. No rekel sem si kot že neštetokrat PA KAJ - GREM. V torek sem dopolnil tretji križ zato je prišel čas za kratko (a tekočo) analizo doživetij s kolegi, kar se je predvsem poznalo naslednje jutro, ko sem jih resnično čutil vsaj toliko če ne še kaj več. Vmes me je sicer poklical tudi Aleš - (LUNARDI) in mi baje zatrjeval, da tudi on pojde z menoj a se je moj 3XY procesor v glavi predhodni večer večkrat resetiral tako, da je spominska enota ostala prazna. V sredo sem jo predčasno ucvrl iz šihta tako, da sem okoli ene popoldne zajahal svojo kobilico in jo mahnil proti BiH.
No po tunelu pri Šmarju sap pa se je začel moj ples v dežju, ki je trajal vse do končne točke prvega dne. Vmes sem se moral nekajkrat ustavit saj je oni zgoraj nalival še bolj kot pa mi predhodnega dne. Na avtocesti »Bratstva i jedinstva« se je nevihta spremenila v pravo bitko, ki me je spomnila na vojno pred nekaj leti, ki je divjala v teh krajih. Megla je v trenutku postala sredi dneva tako gosta, da enostavno nisem mogel naprej. Kadilo se je iz asfalta kot, da so ga maloprej položili in hkrati hladili z dežjem. Po dobre pol ure se je stanje umirilo vsaj toliko, da se je dalo počasi naprej. Nekje pred Prnjavorom se je zvrnil tovornjak z oljem, kar je že tako gladko cesto spremenilo v hokej poligon. Tu sem prvič videl kako take zadeve rešujejo tam doli. Enostavno, zaprejo cesto pripeljejo tovornjak mivke in jo razsujejo po vozišču. Seveda je to trajalo vsaj dve uri, tako da sem izkoristil prednosti enduro motorja in po bližnjih travnikih nadaljeval pot. Pred večerom me je poklical Aleš in se čudil kaj jaz počenjam tam doli brez njega a jaz sem se še bolj telečje spraševal od kod mu ideja, da greva skupaj. No po kratkem obnovitvenem spisu predhodnega večera se je moj film nekako sestavil in zmenila sva se, da se mojster pripelje v četrtek zvečer dol. Stresel sem še eno hladno pivce in padel v komo.
Četrtkovo jutro je napovedovalo lep dan, ki sem ga preživel delovno (premetavanje cementa, zlaganje ceglov...). Zvečer sva se v mestu dobila z Alešem, ki je ves vesel ponavljal, da je ob poti opazil kar nekaj »nigth« klubov. V mestu sva zalila snidenje in jo počasi ucvrla v vas. Zvečer sem ga odvlekel še na piknik, kjer so naju nahranili in napili kot je to značilno za ljudi v teh krajih. Z rahlo belim pogledom sva padla na hrbet in zaspala.
Kljub oblačnem petkovem jutru sva zgodaj odjahala proti Sarajevu. Zajtrk sva si privoščila v Doboju, jasno - burek in jogurt. Pot naju je vodila skozi Zenico, kjer sva srečala tudi naše fante v SFOR. Ko so opazili moj SV telovnik trobljenju in blendanju ni bilo konca. Na črpalkah ob poti pa so naju vedno enako spraševali; jel, pošto ovakav motor?
Srečanje s Sarajevom je bilo vsaj za mene kar precej grozljivo, saj sva prišla mimo olimpijskega stadiona Koševo, ki pa je sedaj polno belih spomenikov, ki označujejo grobove. Enaka - turobna slika se ponavlja tudi na vseh okoliških gričih.
Po vožnji skozi mesto sva ugotovila, da se zgradbe sicer obnavljajo, vendar je deset let kasneje stanje nekdanjega olimpijskega mesta grozno. Parkirala sva v osrčju mesta in odšla na potep. Obiskala sva prijatelje radioamaterje s katerimi se poznamo že iz časov vojne. Po prisrčnem snidenju sva nadaljevala z raziskovanjem starega dela mesta. Vmes pa sva, kot se za turista spodobi, plačala kazen (po dolgotrajnih pogajanjih z policistom kolesarjem) zaradi parkiranja v coni za pešce ter za vožnjo do tam in nazaj, ki je ne boste verjeli - prepovedana (svašta). Na Baščaršiji sva pojedla ene čevape in kavo ter mrzlično iskala pivo, ki pa ga po zadnji vojni tam ni več za dobit. Že skoraj na pol shirana sva le opazila znak, ki je napovedoval pivo. O hitrosti pitja prvega vrčka pa ne bom zgubljal besed...
Bližal se je večer in začela sva akcijo imenovano POSTELJA. Kmalu sva ugotovila, da ob dežju, ki je začel popoldne padati ne bo nič iz kamp variante. Poklical sem prijatelja, ki sem ga srečal na srečanju v Dubrovniku, ki naju je ves vesel povabil k sebi. Zajahala sva konjenico in zapustila Sarajevo. Pot naju je vodila u Visoko.
Po srečanju je Mensud takoj povabil na kavo in začel organizirati najino prenočišče. Njegov kolega Mirza ima vikend v bližini, kar je pomenilo, da je zadeva rešena. Zvečer smo »klepetali« dolgo v noč, kar se je poznalo naslednje jutro... Zjutraj sta naju še nafutrala z obilno porcijo čevapov in prišel je čas, da se posloviva. Za vso izkazano gostoljubnost se jima še enkrat iskreno zahvaljujem.
Med potjo v Novi Travnik sva seveda morala pogasiti žejo motorja in naju, kar sva storila pri črpalki z bifejem, ki je imel en velik zelen znak, ki ga Slovenci vsi dobro poznamo...
Po prisrčnem snidenju s predsednikom MK the CROWS na prizorišču srečanja sva postavila šotor in začela z pihanjem na dušo lepi točajki za pultom. No seveda se je izkazalo, da je ona »property of the president«, kar je pomenilo preusmeritev pozornosti na druge udeleženke srečanja. Popoldne je bila izvedena panoramska vožnja po okolici, ki je bila obogatena z dvema osvežilnima postankoma. Po prihodu nazaj pa sva srečala tudi predstavnike MK VETERAN, ki so prišli na srečanje direktno iz Slovenije. Srečanje se je nadaljevalo z moto igrami in koncertom. Seveda niso manjkale tudi pomanjklivo oblečene deklice ter veličasten ognjemet. Zgodaj zjutraj sva se z Alešem nekako zgubila zaradi čudnih gravitacijskih sil...
Jutro je bilo sončno, kar pa ni veljalo za najino počutje. Kmalu sva se spakirala in poslovila ter odjahala počasi v mesto na kavo ter šumečo tableto.
V bifeju sva imela občutek, da naju celo mesto pozna. (še zdaj ne vem zakaj!?!) Vsi so se prišli poslovit od naju in nama zaželet prijetno pot nazaj. Odločila sva se za pot skozi osrčje Bosne. Tako sva zapustila Novi Travnik in nadaljevala do Jajca. Tu sva naredila informativni krog ter nadaljevala do Plivskega jezera kjer sva si privoščila obilno kosilo. Pot sva nadaljevala prek Ključa, Bihača, Velike Kladuše, Karlovca, Metlike, Novega Mesta do Ljubljane. Zaključila sva z mrzlo pločevinko Laškega pri meni na dvorišču.
Za nama je ostalo veliko krajev, dogodkov ter predvsem prijaznih ljudi, ki sva jih srečala ob najini poti.
Da pa se je končalo vse s piko na i, sva bila objavljena v skupini motoristov, v bosanski reviji.
Vidimo se naslednje leto v Novom Travniku – BiH