Pomoč - Išči - Uporabniki - Koledar
Celotna verzija: Mrk
Moto Klub Kamnik > Novice in članki > Novice
AlterMann
V noči iz sobote 8. na nedeljo 9. novembra bo v naših krajih
lepo viden lunin mrk (če nam tega ne bodo preprečili oblaki).
Lunin mrk bo možno opazovati kar 6 ur - od 23:15 do 5:22.
Popoln mrk bo trajal celih 24 minut, z vrhom ob 2:18.

Tisti, ki vas luna nosi pa mal pazite, da vas ne spusti.

Drekavac
Tole sem pa tud jest slišal. Če ne bo oblačno, bi se mogoče dal kakšno lepo fotko narest. Bomo vidli.... thumbsup.gif
sajo
No upam da bomo videl, čeprav kolikor jaz vem moraš ti takrat že spat ko se luna vidi whistling.gif
vodka
Po mojem bomo takrat mi mrknil pri Uzzy-ju pod šank....... drunk.gif
Tasha
Redek nebesni pojav, ki ga lahko opazujemo tudi v Sloveniji te dni pa ni samo lunin mrk, ampak tudi - ne boste verjeli - severni sij. Pa da ne bo kakšen mislil, da se hecam, pisalo je v današnjem dnevniku- zaradi močno povečane dejavnosti sonca je lahko ponoči, če je vreme lepo, opazovati svetlikanje, ki je podobno polarnemu severnemu siju. Ta teden in mogoče še naslednji teden.
Kam smo prišli...severni sij v Sloveniji... eek.gif

user posted image
vir: http://forum.orion-drustvo.si/
ladysajo
QUOTE (AlterMann @ Nov 6 2003, 15:13 )

Lunin mrk bo možno opazovati kar 6 ur - od 23:15 do 5:22.

Mislm da sploh nau problem tlok cajta ga opazovat punk.gif punk.gif
drgač se mi je pa zdel (že dons) da se zgor neki dogaja smoke.gif whistling.gif
ulec
Hello fantje in dekleta,

da ne boste mislili da je to samo zajebancija vam povem kaj sva videla s kolegom v petek, 21. novembra leta 2003.

Ko sva se peljala po avtocesti med Arjo vasjo in Šentrupertom, sem na severni strani ceste videl rdečo svetlobo.
Sprva sem mislil, da je to svetloba nekega večjega mesta, ki se odbija od megle. Vendar, po po premisleku in pogovoru s kolegom, vidiva, da nekaj ni tako kot ponavadi. Najprej se ustaviva kar na sredi avtoceste pri Podlogu v Savinjski dolini, kjer je velika daljnovodna razdelilna postaja.
Posumil sem namreč, da bi utegnila dalnovodna postaja zagoreti in je zato na nebu takšen sij.
Vendar... daljnovodna postaja deluje normalno,

Kaj je to...

Peljeva se naprej in v Šentrupertu zavijeva dol z avtoceste, kajti rdeča svetloba potuje z nama.

Parkplatz v Šentrupertu v Savinjski dolini:
Izstopiva iz avta. Na nebu proti severu sta dva neodvisna žareča polkroga.
Eden v smeri proti Velenju, drugi v smeri proti Nazarjem.
Rdeča svetloba žari in skozi njo prodirajo rumenkasti žarki.
Kar naenkrat naju spreleti kurja polt. Od navdušenja začneva skakati v zrak in se smejati. KAKŠEN FEELING.
Saj to je polarni sij.
Pogledam na uro: 22:15, petek, 21. november 2003, Spodnja Savinjska dolina.
Neverjetno, pa vendar resnično.

Lep pozdrav vsem
Ulec
sajo
Škoda k s kolegom nista imela fotoaparata da bi vsaj enkrat videl pravi polarni sij iz Slovenije no sej mogoče pa je kdo sliku. thumbsup.gif
Drekavac
Ja, Ulec, škoda da nista imela fotke s sabo, bi bilo tole zelo zanimivo za videt... punk.gif
AlterMann
Če bo služilo vreme, če ne bo oblačno in kdor bo ostal buden do zgodaj zjutraj v noči iz 27. na 28. oktobra, bo lahko videl drugega od dveh letošnjih popolnih Mesečevih mrkov. Prvi mrk je bil maja. Nasledje leto, aprila, bo samo eden, pa še ta ne bo popoln, ker bo Mesec potoval samo skozi Zemljino polsenco.
Prvi naslednji popolni Mesečev mrk bo šele 3. maja leta 2007. Zaradi tega dejstva je jasno, da amaterski astronomi držijo pesti.

Vir: Alla
IZO
Kaj če bi si mi to ogledal s Primoža eek.gif
Drekavac
QUOTE (IZO @ 27-10-2004, 13:36 )
Kaj če bi si mi to ogledal s Primoža eek.gif

Čaki, to je dons ponoč. V sredo... trance_19_hmm.gif eek.gif
Jest moram kmal spat, k mam jutr službo. whistling.gif
IZO
Ne, mislim 8,9 november, ko bo potlej nedelja, če mi že glih kakšen perček preveč u rito pade rolleyes.gif
Drekavac
QUOTE (IZO @ 27-10-2004, 17:11 )
Ne, mislim 8,9 november, ko bo potlej nedelja, če mi že glih kakšen perček preveč u rito pade rolleyes.gif

Jah, to je blo pa lansk let... whistling.gif
IZO
Sam če me datumi mal ne j..... trance_19_hmm.gif
To je "lo-fi" verzija glavne vsebine. Za prikaz celotne verzije z vsemi informacijami, oblikovanjem in slikamiklikni tukaj.